NRD Начало
Вторник, 2 Септември 2025
Начало Калейдоскоп Литовец стана най-добър майстор на суши в света
1143
Калейдоскоп

Литовец стана най-добър майстор на суши в света

За мен, като майстор на суши и първият литовец с такова постижение, това има голямо значение. Запашникс, който управлява ресторант с Michelin звезда в Норвегия, разказа за огромната интензивност на състезанието в петък и строгите правила, които трябва да бъдат спазвани, за да спечелиш. Правилата са изключително строги - ако някой не ги спазва, например, ако продължи да работи след определения срок, той бива дисквалифициран.

| 01 Септември 2025, 09:38 ч.
Литовец стана най-добър майстор на суши в света
Литовец стана най-добър майстор на суши в света
Снимка © DPA

Литовският готвач Аирис Запашникс, базиран в Осло, стана първият литовец, който получава титлата най-добър майстор на суши в света. Той победи 14 други финалисти, които се състезаваха за тази престижна награда.

"За мен, като майстор на суши и първият литовец с такова постижение, това има голямо значение. Това е пряко потвърждение на моите умения. Ще кажа повече - за мен е по-ценно от присъждането на Michelin звезда на ресторанта ми," каза Запашникс в интервю за портала LRT.lt.

Запашникс, който управлява ресторант с Michelin звезда в Норвегия, разказа за огромната интензивност на състезанието в петък и строгите правила, които трябва да бъдат спазвани, за да спечелиш.

"Правилата са изключително строги - ако някой не ги спазва, например, ако продължи да работи след определения срок, той бива дисквалифициран. Нарязването на пръст означава загуба на голям брой точки. Дори изхвърлянето на парче риба, което не е използвано, води до загуба на точки," обясни той.

За да спечелят първо място, всеки финалист трябваше да приготви оригинално ястие, което да покаже пълния обхват на техните умения.

"На този етап правилата бяха много по-гъвкави и можехме да покажем нашата креативност и иновации. В сравнение със задачите от първия ден, които бяха много традиционни и здраво вплетени в класическата японска кухня, тук имахме много повече свобода," каза той.

Световното първенство по суши се провежда ежегодно в Токио, Япония, с цел да се популяризира безопасността на храните и автентичната кухня на суши. То се организира от Световния институт за умения в суши, основан с подкрепата на японското правителство. На журито на състезанието са неговите водещи членове.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Шест в 6: Нашият сутрешен бюлетин
Получавайте шестте най-важни културни събития за деня, всяка сутрин в 6:00 ч.
От понеделник до петък от нашия редактор Виолета Караянева
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Важните новини на NRD2 за 01.09.2025 г.
Ава Мак разказа за здравословната си криза и битката с индустриалния тормозAva Max разказа за сериозен здравословен инцидент, който почти я лиши от глас. В интервю за Daily Star тя ...
Венецианският филмов фестивал 2025
Може да изглежда лесно да се пренебрегне модата на бляскавите събития, но звездите на 82-ия Венециански филмов фестивал често блестят много по-ярко от другите големи тържества. Ня ...
Мърфи – от музикална надежда към актьорски успех
Кийлян Мърфи, известен с ролята си в сериала Peaky Blinders, имал обещаващо музикално бъдеще като тийнейджър, според бившия си учител по китара. Учителят му в музикалната школа в К ...
Bruce Springsteen представи нов филм като "анти-биография"
Bruce Springsteen се съгласи да участва във Филма Deliver Me From Nowhere, тъй като той го възприема като "анти-биография". Музикантът, на 75 години, разказа, че филмът разглежда ж ...
Нови платна на Камерън Мартин търсят баланс между абстракция и семиотика
Преди изложбата „Baseline“ в галерия Сикема Малоу Дженкинс в Ню Йорк, художникът Камерън Мартин сподели своите размисли с колежката си Амии Силман. Те обсъдиха ролята на семиотикат ...
ОЩЕ ОТ ДНЕС
Разглеждане на творчеството на Нанси Бюканън и нейната социална ангажираност
В Лос Анджелис се открива изложбата „Истина, Нанси Бюканън: Ретроспектива“ в галерията Brick, която представя богатото и разнообразно творчество на местната художничка. ...
Армори шоу в Ню Йорк – традиция и културна сцена
Всеки септември, когато настъпи новият сезон, хората се преструват, че светът не е в криза, и обличат най-хубавите си дрехи, за да преминат през лабиринта от щандове на Армори шоу ...
Нови тенденции в съвременното изкуство и пъзели
Рами Метал, известен като ентусиаст и колекционер на пъзели, наскоро започна да съчетава своите интереси с модерното изкуство. Той често посещава изложби като Armory Show, където т ...
Нов поглед към импресионизма: Гюстав Кайбот и мъжкото тяло
В последните години се наблюдава все по-голям интерес към по-неизследваните аспекти на импресионизма, особено към творчеството на художници като Гюстав Кайбот. Този френски художни ...
Музеите и въпросът за автентичността на тибетските светилища
Музеите в Америка често представят тибетските будистки светилища като изискани и безупречни пространства, украсени с тънки платна и статуи, разположени върху изкусно изработени дър ...
Тикер в 02:00 ч.
В Лос Анджелис се открива изложбата „Истина, Нанси Бюканън: Ретроспектива& ...
Начало Калейдоскоп
1143
Калейдоскоп

Литовец стана най-добър майстор на суши в света

За мен, като майстор на суши и първият литовец с такова постижение, това има голямо значение. Запашникс, който управлява ресторант с Michelin звезда в Норвегия, разказа за огромната интензивност на състезанието в петък и строгите правила, които трябва да бъдат спазвани, за да спечелиш. Правилата са изключително строги - ако някой не ги спазва, например, ако продължи да работи след определения срок, той бива дисквалифициран.

| 01 Септември 2025, 09:38 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Литовец стана най-добър майстор на суши в света
Литовец стана най-добър майстор на суши в света
Снимка © DPA

Литовският готвач Аирис Запашникс, базиран в Осло, стана първият литовец, който получава титлата най-добър майстор на суши в света. Той победи 14 други финалисти, които се състезаваха за тази престижна награда.

"За мен, като майстор на суши и първият литовец с такова постижение, това има голямо значение. Това е пряко потвърждение на моите умения. Ще кажа повече - за мен е по-ценно от присъждането на Michelin звезда на ресторанта ми," каза Запашникс в интервю за портала LRT.lt.

Запашникс, който управлява ресторант с Michelin звезда в Норвегия, разказа за огромната интензивност на състезанието в петък и строгите правила, които трябва да бъдат спазвани, за да спечелиш.

"Правилата са изключително строги - ако някой не ги спазва, например, ако продължи да работи след определения срок, той бива дисквалифициран. Нарязването на пръст означава загуба на голям брой точки. Дори изхвърлянето на парче риба, което не е използвано, води до загуба на точки," обясни той.

За да спечелят първо място, всеки финалист трябваше да приготви оригинално ястие, което да покаже пълния обхват на техните умения.

"На този етап правилата бяха много по-гъвкави и можехме да покажем нашата креативност и иновации. В сравнение със задачите от първия ден, които бяха много традиционни и здраво вплетени в класическата японска кухня, тук имахме много повече свобода," каза той.

Световното първенство по суши се провежда ежегодно в Токио, Япония, с цел да се популяризира безопасността на храните и автентичната кухня на суши. То се организира от Световния институт за умения в суши, основан с подкрепата на японското правителство. На журито на състезанието са неговите водещи членове.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Шест в 6:
Нашият сутрешен бюлетин
Получавайте шестте най-важни културни събития за деня, всяка сутрин в 6:00 ч. От понеделник до петък от нашия редактор Виолета Караянева
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Важните новини на NRD2 за 01.09.2025 г.
Венецианският филмов фестивал 2025
Мърфи – от музикална надежда към актьорски успех
Bruce Springsteen представи нов филм като "анти-биография"
Нови платна на Камерън Мартин търсят баланс между абстракция и семиотика
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ НОВИНИ
Авансцена
Разглеждане на творчеството на Нанси Бюканън и нейната социална ангажираност
Авансцена
Армори шоу в Ню Йорк – традиция и културна сцена
Цветни аспекти
Нови тенденции в съвременното изкуство и пъзели
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD2 Култура © 2025 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD2 Култура © 2025 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.