![]() |
![]() Радио NRD2 Култура
Програма / Култура, Музика
|
![]()
Тикер в 02:00 ч.
В Лос Анджелис се открива изложбата „Истина, Нанси Бюканън: Ретроспектива“ в галерията Brick, която представя богатото и разнообразно твор ...
|
![]()
Калейдоскоп
Литовец стана най-добър майстор на суши в светаЗа мен, като майстор на суши и първият литовец с такова постижение, това има голямо значение. Запашникс, който управлява ресторант с Michelin звезда в Норвегия, разказа за огромната интензивност на състезанието в петък и строгите правила, които трябва да бъдат спазвани, за да спечелиш. Правилата са изключително строги - ако някой не ги спазва, например, ако продължи да работи след определения срок, той бива дисквалифициран.
Костадин Новаков
| 01 Септември 2025, 09:38 ч.
![]()
Литовският готвач Аирис Запашникс, базиран в Осло, стана първият литовец, който получава титлата най-добър майстор на суши в света. Той победи 14 други финалисти, които се състезаваха за тази престижна награда. "За мен, като майстор на суши и първият литовец с такова постижение, това има голямо значение. Това е пряко потвърждение на моите умения. Ще кажа повече - за мен е по-ценно от присъждането на Michelin звезда на ресторанта ми," каза Запашникс в интервю за портала LRT.lt. Запашникс, който управлява ресторант с Michelin звезда в Норвегия, разказа за огромната интензивност на състезанието в петък и строгите правила, които трябва да бъдат спазвани, за да спечелиш. "Правилата са изключително строги - ако някой не ги спазва, например, ако продължи да работи след определения срок, той бива дисквалифициран. Нарязването на пръст означава загуба на голям брой точки. Дори изхвърлянето на парче риба, което не е използвано, води до загуба на точки," обясни той. За да спечелят първо място, всеки финалист трябваше да приготви оригинално ястие, което да покаже пълния обхват на техните умения. "На този етап правилата бяха много по-гъвкави и можехме да покажем нашата креативност и иновации. В сравнение със задачите от първия ден, които бяха много традиционни и здраво вплетени в класическата японска кухня, тук имахме много повече свобода," каза той. Световното първенство по суши се провежда ежегодно в Токио, Япония, с цел да се популяризира безопасността на храните и автентичната кухня на суши. То се организира от Световния институт за умения в суши, основан с подкрепата на японското правителство. На журито на състезанието са неговите водещи членове.
Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща.
Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
|
Шест в 6: Нашият сутрешен бюлетин
Получавайте шестте най-важни културни събития за деня, всяка сутрин в 6:00 ч.
От понеделник до петък от нашия редактор Виолета Караянева |
![]() |

Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия |

Разглеждане на творчеството на Нанси Бюканън и нейната социална ангажираност
|
![]() |
Армори шоу в Ню Йорк – традиция и културна сцена
|
![]() |
Нови тенденции в съвременното изкуство и пъзели
|
![]() |
Нов поглед към импресионизма: Гюстав Кайбот и мъжкото тяло
|
![]() |
Музеите и въпросът за автентичността на тибетските светилища
|
![]() |